Questions
Topics

Stap 7: SEO

SEO - Gevonden worden in Google | of Zoekmachine optimalisatie

Wat heb je nu aan al je werk aan de website wanneer je niet gevonden wordt en geen bezoekers trekt.

Hieronder een aantal basisregels voor SEO. Pas deze vanaf het begin af aan toe en je bent al een heel eind.

De SEO zoektermen

Vooraf is het goed om te bedenken waarop je gevonden wilt worden bij een bepaald artikel. 

Vooraf is het goed om te bedenken waarop je gevonden wilt worden bij een bepaald artikel. 

Was dit nuttig?
0

SEO en het artikeltitel

Plaats de zoekterm als eerste in de titel: Bijvoorbeeld: "SEO: Gevonden worden in Google". De zoektern is SEO. Daarom plaatsen we…

Plaats de zoekterm als eerste in de titel: Bijvoorbeeld: "SEO: Gevonden worden in Google". De zoektern is SEO. Daarom plaatsen we deze vooraan. Men zal wel zoeken op SEO, maar niet op Google.

De alias wordt bij het opslaan automatisch aangemaakt en is dan gelijk aan de titel. Maar wanneer je een lange titel hebt, is het goed om de alias in te korten naar de zoekwoorden.

Was dit nuttig?
0

De SEO zoekterm in de tekst

chrijf als in een krantenartikel, Begin met een korte inleidende tekst, daarna ga je op de details in. Gebruik koppen:…
 1. chrijf als in een krantenartikel, Begin met een korte inleidende tekst, daarna ga je op de details in.
 2. Gebruik koppen:
  • De titel wordt altijd in Heading 1 geplaats. Dit gaat Automatisch.
  • Een volgende kop in het artikel plaats je in Headnig 2, en gevolgd door Heading 3 en Heading 4 als er subonderwerpen zijn. In de kop zet je het zoekwoord als eerste. Gebruik een kort en krachtige kop.
 3. Gebruik opsommingstekens: 
  • Dus NIET: lorem ipsum 1; lorem Ipsum 2 en Lorem Ipsum 3. Maar:
   • lorem ipsum 1
   • lorem Ipsum 2
   • Lorem Ipsum 3.
Was dit nuttig?
0

SEO en afbeeldingen

Geef afbeeldingen een volledige benaming. Bijvoorbeeld: "SEO is zoekmachine optimalisatie. De zoekterm is 'SEO'. Daarom plaatsen we deze vooraan. Plaats…

Geef afbeeldingen een volledige benaming. Bijvoorbeeld: "SEO is zoekmachine optimalisatie. De zoekterm is 'SEO'. Daarom plaatsen we deze vooraan. Plaats de woorden los van elkaar. .

SEO gevonden worden in GoogleZorg ook dat er een goed beschrijving bij Alternate Text staat. Hier is een  korte beschrijving van de afbeelding het beste. Bijvoorbeeld:"met SEO wordt je gevonden door zoekmachinesl". Enerzijds wordt deze tekst geplaatst wanneer de afbeelding niet geladen kan worden, maar ook geeft het weer een zoekresultaat. En het is fijn voor visueel gehandicapten. De naam kan dan uithesproken worden.

Plaats niet meer dan 10 afbeldingen op de volledige pagina van het menu item. Dat is dus inclusief de afbeeldingen die in de slider en de overige modules worden getoond.

Zorg er tevens voor dat de afbeeldingen niet te groot zijn. Te grote afbeeldinge vertragen het laadproces van je website.

Was dit nuttig?
0

Video

Een video is een mooie manier om de bezoeker langer aan je website te verbinden. Het is daarmee een grote…

Een video is een mooie manier om de bezoeker langer aan je website te verbinden. Het is daarmee een grote rankingfactor.

Wanneer je niet beschikt over orginele video's, kan het plaatsen van andere video's die relevant zijn voor je inhoud in de vorm van YouTube-links ook een pluspunt zijn voor SEO.

Was dit nuttig?
0

SEO en de Hyperlinks

Maak gebruik van in- en externe hyperlinks. Een voorbeeld van een externe link: Klik HIER om meer te lezen over…

Maak gebruik van in- en externe hyperlinks.

Een voorbeeld van een externe link: Klik HIER om meer te lezen over SEO op Wikipedia. Geef ook tekst in bij 'title'. Deze tekst wordt getoond wanneer je met de cursor over de link gaat. En ook dit is weer een zoek item voor zoekmachines. 

TIP: Een externe link laat je in een nieuw vesnter openen. Anders heb je kans dat je de bezoeker kwijt bent.

En nu een voorbeeld van een interne link: Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Klik dan HIER om mij te e-mailen.

Was dit nuttig?
0

Algemene beschrijving van de website

Om te beginnen gaan we bij Systeem / Algemene instellingen bij 'Metadata-instellingen' een korte wervende beschrijving van het doel van…

Om te beginnen gaan we bij Systeem / Algemene instellingen bij 'Metadata-instellingen' een korte wervende beschrijving van het doel van je website. Denk even aan je algemene zoektermen.

Was dit nuttig?
0

Pagina titel in menu of artikel

Plaats uw gerichte zoekwoorden in uw titel, het aantal tekens voor een paginatitel moet 60-70 tekens bevatten om volledig in…

Plaats uw gerichte zoekwoorden in uw titel, het aantal tekens voor een paginatitel moet 60-70 tekens bevatten om volledig in de zoekmachine te worden weergegeven.

Verzin ook geweldige en aantrekkelijke zoektitels die u zullen helpen de CTR - Klikfrequentie te verhogen. Hoe hoger de CTR, hoe beter uw zoekrangschikking.

Menutitel bewerken voor SEOOm de paginatitel in Joomla te wijzigen, zijn er 2 manieren:

 1. Voor een menu: Ga naar tab "Pagina' weergave in het menu-item
 2. Geef bij Browserpaginatitel een tekst in tussen de 60 en 70 tekens.
 3. Voor een artikel: Ga naar het artikel en klik op de tab 'Opties'
 4. Scroll naar beneden en plaats bij Browserpaginatitel een tekst in tussen de 60 en 70 tekens.
Was dit nuttig?
0

Metadata van een menu-item of artikel

Voor een menu: Ga naar tab "Metadata' weergave in het menu-item Geef bij Metabeschrijving een tekst in van maximaal 160…
 1. Voor een menu: Ga naar tab "Metadata' weergave in het menu-item
 2. Geef bij Metabeschrijving een tekst in van maximaal 160 tekens.
 3. Voor een artikel: Ga naar het artikel en klik op de tab 'Publicatie'
 4. Geef rechts bij Metabeschrijving een tekst in van maximaal 160 tekens..

 

Bij een artikel vind je onder de tab 'Publicatie' rechts de mogelijkheid om de Metabeschrijving in te vullen.

Type daar een korte advertentieachtige beschrijving van de pagina. Waarom is het nuttig om deze pagina te lezen? Plaats de zoektermen vooraan!

Beperk het aantal Meta trefwoorden (zoektermen). Deze termen moeten ook in de tekst staan.

Was dit nuttig?
0

URL-optimalisatie

In Joomla is uw URL mogelijk erg onvriendelijk voor zowel mensen als zoekrobots. Als u echter uw Joomla SEO-instellingen zoals…

In Joomla is uw URL mogelijk erg onvriendelijk voor zowel mensen als zoekrobots. Als u echter uw Joomla SEO-instellingen zoals hierboven hebt geconfigureerd, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Naast de basisinstellingen zijn er twee belangrijke dingen die u moet weten over uw URL

 1. Voeg zoekwoorden in uw URL in.
 2. Houd uw URL kort en begrijpelijk.

Een geoptimaliseerde URL voor het trefwoord 'joomla-seo' ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: www.mijnwebsite.nl/joomla-seo.

Was dit nuttig?
0

SEO - Techniek

In Joomla is uw URL mogelijk erg onvriendelijk voor zowel mensen als zoekrobots. Als u echter uw Joomla SEO-instellingen zoals…

In Joomla is uw URL mogelijk erg onvriendelijk voor zowel mensen als zoekrobots. Als u echter uw Joomla SEO-instellingen zoals hierboven hebt geconfigureerd, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Naast de basisinstellingen zijn er twee belangrijke dingen die u moet weten over uw URL

 1. Voeg zoekwoorden in uw URL in.
 2. Houd uw URL kort en begrijpelijk.

Een geoptimaliseerde URL voor het trefwoord 'joomla-seo' ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: www.mijnwebsite.nl/joomla-seo.

Was dit nuttig?
0

Meten = Weten

Nu je alles ingerichte hebt om gevonden te kunnen worden, wil je natuurlijk weten of je website bezocht wordt en…

Nu je alles ingerichte hebt om gevonden te kunnen worden, wil je natuurlijk weten of je website bezocht wordt en welke pagina's het beste scoren.

Wanneer je in het beheerdersdeel van je website naar Artikelen gaat, zie aan het einde van de regel het aantal keren staan dat de pagina is bezocht. Maar, helaas daar staan jouw bezoeken ook bij. Dus dat is niet de oplossing. 

Google Analytics  

Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om de beheerder van de website een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.

BronWikipedia

Aan de slag met Google Analytics

Ik ben zeker geen expert in Google analytics. Ik verwijs je daarom door naar de pagina van Google voor meer en uitgebreidere informatie. Klik HIER.

De Code opnemen op je website

Wanneer het je gelukt is om de code aan te maken, moet je er nog voor zorgen dat deze in de header van je pagina's komt te staan. Daarvoor gaan wij de plugin 'Asynchrone Google Analytics, gebruiken. Deze kun je direct installeren via Extensies / Installeren / Installeren vanaf web.

Met de plug-in Google Analytics kun je eenvoudig Google Analytics toevoegen aan je Joomla-website. Het maakt zowel Universal Google Analytics als Asynchronous Google Analytics mogelijk. 

Er is een betaalde en een gratis versie van deze plugin.

Instellen van de trackingcode

Zoek de betreffende plugin op in Extensies / Plugins. Open en activeer deze. Selecteer de methode 'Universal' en plak de bij 'Google Analytics Web Property ID/.

Was dit nuttig?
0

Joomla SEO-extensie RSSeo!

SSeo! Om het ons gemakkelijk te maken, maken we gebruik van het Component RSSeo. Hiermee kunnen we goed zien hoe…
SSeo!

Om het ons gemakkelijk te maken, maken we gebruik van het Component RSSeo. Hiermee kunnen we goed zien hoe het item wordt getoond in bv Google en waar de verbeterpunten liggen. Neemt echter niet weg dat je bij het goed is om al bij het aanmaken van een item al rekening te houden met de punten die getoond worden in dit component.

NOOT: het betreft een betaalde component, die zijn geld meer dan waard is. Je ziet ondermeer direct hoe het zoekresultaat er in Google uit komt te zien! Klik HIER voor de website van RS Joomla.

Na installatie van het component RSSeo!

 1. Ga naar Componenten / RSSeo!
 2. Direct bovenaan zie je al een paar aandachtspunten staan
 3. Ga vervolgens rechts naar Crawler en start deze wanneer je weer een actuele situatie wilt zien
 4. Klik hierna op Pagina's 

In het veld waarde staan de waarden in een gekleurd veld: groen, geel of oranje. Groen is oke, maar kan soms nog beter. De andere kleuren vragen zeker om een verbeter actie. 

 1. Klik nu op een pagina
 2. Benut de maximale paginatitel mogelijkheid van 17 karakters.
 3. Tevens laat de rechterkolom zien dat de pagina titel niet uniek is.
 4. Klik op het tekentje rechts naast de URL om te zien om welke pagina het gaat.
 5. We passen de Pagina titel aan naar een wervende titel  
 6. Meta trefwoorden laten we leeg.
 7. Trefwoordendichtheid. We willen wel zien of de trefwoorden voldoende aanwezig zijn.
  1. Vul daarom maximaal drie trefwoorden in 
  2. Het resultaat hiervan zie je rechtsonderaan na het opslaan van de gegevens
 8.  In de rechterkolom zie je bij 'Controleer op dubbele pagina meta omschrijving een rood kruisje staan.
 9. Kortom, we gaan deze omschrijving aanpassen.
 10. klik nu op oslaan. Het resultaat is nu duidelijk beter.

En zo ziet het er nu uit op Google:

Was dit nuttig?
0