Fietsen naar De Rijp, een ding in mijn jeugd was zeker, wanneer opa of oma jarig waren dan gingen we op de fiets naar De Rijp. Weer of geen weer!

fietsen naar De Rijp. fietsroute van wormerveer naar De RijpDe grijze route geeft de fietsroute aan langs het Noord-Hollands kanaal. De blauwe via Spijkerboor.Ik neem aan dat we in de vroeg in de ochtend vertrokken. We werden namelijk rond koffietijd verwacht. We woonden vlakbij de Wessanen fabrieken in Wormerveer. We moesten tussen de fabrieken door fietsen. Het was wel uitkijken voor de vrachtwagens die daar ook reden.

Fietsen naar De Rijp in weer en wind 

Eenmaal het fabrieksterrein gepasseerd, gingen we over een smalle dijk langs weilanden, de voetbalvelden van Blauw Wit en een groepje van vier huisjes. We noemden deze de vier windstreken.

Nu was het opletten want we moesten een drukke weg oversteken. Daarna fietsten we naar de brug bij West knollendam. Eenmaal over de brug waren er twee opties: rechtsaf via Spijkerboor of rechtdoor langs het Noord-Hollandskanaal.

De eerste route had voor ons kinderen duidelijk een voorkeur. Ook al riskeerden we halverwege een hond tegen te komen die naar onze benen hapte. Grietje, de tweede van het gezin en duidelijk de kleinste, zette er daarom al snel de vaart in. En geloof het of niet, die kleine beentjes traptte ons allemaal uit het wiel.

Kabelpontje bij Spijkerboor

Fietsen naar De Rijp.vlnr: Bertha, Rieki, Jans, Alie in het zitje, Dick en Grietje.Als beloning van onze inspanningen wachtte bij Spijkerboor de overtocht met een kabelpont. En graag hielpen wij de veerman mee met behulp van klossen het pontje naar de overkant te trekken.

Daar aangekomen weer snel op de fiets want oma had gebak laten komen. Het was altijd lastig om een keuze te maken. Maar een slagroomhoorntje was wel een favoriet van mij. Opa en Oma bewaarden briefjes van 10 gulden, die streek oma en alle kleinkinderen kregen er een bij een verjaardag van Opa of Oma.

Op de verjaardag van Opa (22 mei) streefden hij er steeds naar dat we de eerste bloemkool van zijn land konden eten. Uiteraard met een sausje, aardappelen en ongetwijfeld een stukje vlees.

 Maar ook op andere feestdagen gingen we fietsen naar De Rijp, zoals met de kermis in De Rijp, oudejaars viering en de christelijke feestdagen. Hup fietsen naar De Rijp.

 Reacties mogelijk gemaakt door CComment