SEO: Techniek

Joomla heeft zelf al een paar goede tools om te voldoen aan de SEO voorwaarden.

Seo instellingen JoomlaInschakelen van Zoekmachinevriendelijke URL's (SEF-URL)

We gaan hiervoor naar Systeem / Algemene instellingen / en de tab Website.

Rechts bij SEO-instellingen Schakel je 'Gebruik URL herschrijven in (dit zorgt ervoor dat je niet meer achter mijnwebsite.nl/index.phpstaat. Dit vinden de zoekmachines fijner!

.htccaccess

Op sommige websites, vooral nieuwe, moet u mogelijk een extra stap verder gaan. En dat is het hernoemen van het htaccess.txt-bestand naar .htaccess in uw Joomla-gegevensmap.

ID in URL verwijderen

Joomla Default voegt automatisch een nummer toe aan uw URL als telmechanisme. De meerderheid van de Joomla-gebruikers en elke SEO-optimalisatierichtlijn vindt het slecht voor uw site. Dat denken wij ook. Laten we er dus vanaf komen. (als je het op je site hebt staan).

Vanaf Joomla 3.8 kunt u het gemakkelijk met minder moeite doen.

 1. Ga naar Inhoud / Artikelen en kies vervolgens de knop "Opties"
 2. Klik op het tabblad "Integratie".
 3. Stel URL-routering in op "Modern".
 4. Stel ID's verwijderen uit URL's in op "Ja".

Schakel Gzip-compressie in Joomla in

Compressie testAls u deze instelling inschakelt, wordt uw website sneller geladen. Het werkt als een zip-applicatie wanneer het je server vraagt om je bestand te comprimeren voordat het naar de ontvanger wordt gestuurd. Dus kleinere bestanden, betere laadsnelheid.

Ga naar: Systeem / Globale configuratie en zoek vervolgens Servertabblad / Gzip-paginacompressie inschakelen

Opmerking: u kunt de GZip-compressie van uw site controleren met veel online applicaties zoals DEZE. In de afbeelding zie je het resultaat van deze website na het inschakelen van de GZIP-compressie. Niet slecht toch?!

Websitenaam in pagina titel

Daarnaast wil ik wel laten weten op welke website men terecht is gekomen. Daarom kies ik ervoor om de websitenaam na de paginatitels te tonen.  Zo zie je nu boven dit atikel ik je browser tab staan: 'Het begin - Beemsterboy'.

Metadata instellingen van JoomlaAlgemene beschrijving van de website

Om te beginnen gaan we bij Systeem / Algemene instellingen bij 'Metadata-instellingen' een korte wervende beschrijving van het doel van je website. Denk even aan je algemene zoektermen.

URL-optimalisatie

In Joomla is uw URL mogelijk erg onvriendelijk voor zowel mensen als zoekrobots. Als u echter uw Joomla SEO-instellingen zoals hierboven hebt geconfigureerd, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Naast de basisinstellingen zijn er twee belangrijke dingen die u moet weten over uw URL

 1. Voeg zoekwoorden in uw URL in.
 2. Houd uw URL kort en begrijpelijk.

Een geoptimaliseerde URL voor het trefwoord 'joomla-seo' ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: www.mijnwebsite.nl/joomla-seo.

Duidelijke navigatie op uw site

Het ontwerp van uw website ziet er misschien geweldig uit met alle betekenisvolle inhoud ter wereld. Dat is geweldig, maar als je lezer of klant niet kan vinden wat hij zoekt vanwege de onlogische, rommelige structuur van je site, wordt al uw harde werk tevergeefs.

Met Joomla kun je gemakkelijk een diepe sitestructuur maken dankzij het logische menu / menu-itemsysteem. J hoeft dus alleen maar te bedenken hoe u een logische, niet-verwarde sitelinkstructuur kunt maken:

Denk vooruit over uw hiërarchiestructuur: Het aantal hoofdcategorieën moet tussen 2 en 7 liggen. (Voor de meeste bedrijven, informatiesite)
Probeer uw sitelinkstructuur niet te verdiepen wanneer dit niet nodig is. 3 niveau in diepte is vaak genoeg.

Mobielvriendelijk, responsief ontwerp

Volgens onderzoek van Techjury zoekt 40% van de mensen alleen op een smartphone. Dat aantal spreekt voor zich. Bovendien heeft Google in 2018 Mobile-first indexing uitgebracht, een zoekalgoritme dat de website crawlt en indexeert op basis van hoe het wordt weergegeven op een mobiel apparaat. Dit legde een hoop gewicht op de waarde van hoe mobielvriendelijk je website is.

Daarom is de mogelijkheid om zich aan te passen aan elk mobiel scherm een cruciale factor voor elke website. Als je Joomla gebruikt, kun je het beste zoeken naar responsieve Joomla-sjablonen of een Joomla-extensie waarmee u een mobielvriendelijke site kunt maken.

Paginasnelheid

Hoe sneller de pagina's worden geladen, hoe beter de positie van de pagina. Om nog maar te zwijgen over hoe irritant het zou zijn als het lang duurt voordat je site is geladen.

Investeer daarom in tijd en moeite om de laadsnelheid van je site zo goed mogelijk te verbeteren. Begin met het controleren van de huidige situatie van uw laadsnelheid. De website PageSpeed Insights Inzicht in paginasnelheid is een geweldig hulpmiddel voor deze taak.

In Joomla kun je Gzip Compression and Caching System inschakelen voor een betere paginasnelheid. Bovendien zijn er veel conventionele manieren om de laadsnelheid van uw site verder te verhogen:

 • Kiezen voor betrouwbare hosting
 • CDN gebruiken
 • Minimaliseer het gebruik van blokkerende JavaScript / Render-blokkerende CSS
 • Beeldformaat optimaliseren
 • Met behulp van Joomla paginasnelheid geoptimaliseerde extensies
 • AMP gebruiken voor uw mobiele apparaatversie.

Cache instellingenCaching aanpassen

Bij Systeem / Algemene instellingen / tab Systeem, kun je de Cache instellingen aanpassen.

De Cache tijd heb ik verhoogd naar 60 minuten de Cache stel ik in op 'Progressief cachen. 

Dit doudt in dat wanneer de gebruiker een pagina heeft geladen, deze 60 minuten in de 'Cache' blijft staan. Zeg maar een plekje in het magazijn. Hierdoor hoeft de pagina niet opnieuw geladen worden wanneer hij binnen deze tijd de pagina opnieuw bezoekt. Dat maakt de website ogenschijnlijk een stuk sneller.

Maar let op!

Dat betekent ook dat wanneer je een pagina bewerkt steeds na 60 minuten de verandering pas zou kunnen zien. Om de veranderingen te kunnen zien moet je daarom eerst de cache leegmaken. Dat kan via Systeem / Wis cache. Selecteer de elementen die opgeschoond moeten worden en klik op verwijder.

Cache Cleaner van Regular LabsMaar het kan gemakkelijker. Installeer daarvoor de plugin Cache Cleaner van Regular Labs. Deze kun je direct installeren via Extensies / Installeren / Installeren vanaf web. Geef als zoekterm Cache Cleaner in. Onderaan van je scherm zie je dan 'Cache opschonen' staan. Klik daarop en de cache wordt geleegd. 

Op de website van Regular Labs vind je meer handige (gratis) plugins.

Gebruik SSL - Https

SSL of Secure Sockets Layer is een geavanceerde beveiligingstechnologie die een gecodeerde link tussen een webserver en een browser creëert. U kunt zien of een site deze beveiligingstechnologie heeft of niet door te zien of er URL's in uw URL staan. (Niet Http)

Google heeft meer belang gehecht aan een ranking voor een site die https mogelijk maakt dan sites die lang geleden niet zijn gebruikt. En in 2018 zal de Chrome-browser van Google een extra stap maken wanneer de niet-Https-site als niet veilig wordt gemarkeerd.

Zorg er dus voor dat uw Joomla-site SSL - Https heeft gebruikt.

Maak een sitemap voor uw Joomla-site

Een sitemap is een XML-bestand waarin al uw website-URL's in een logische hiërarchie zijn gerangschikt. Met een sitemap kan de bot van een zoekmachine uw site sneller en effectiever crawlen.

Om een ​​sitemap in Joomla te maken, kunt u een online sitemapgenerator of een Joomla Sitemap-creatorextensie gebruiken.

Gestructureerde gegevensopmaak toevoegen (microdata)

Een systematische code die aan je website wordt toegevoegd om zoekmachines te helpen de inhoud ervan beter te begrijpen. Als het succesvol is geïmplementeerd, kun je naast de titel, URL en metabeschrijving extra informatie weergeven, zoals de onderstaande afbeelding. Afhankelijk van je type gestructureerde data kan de extra informatie anders worden weergegeven. Klik HIER voor mogelijke extensies.

Deze methode kan uw CTR aanzienlijk verbeteren en meer verkeer naar uw site genereren. 

Reacties powered by CComment