Privacybeleid en meer in Joomla!

Met de introductie van GDPR voor EU-burgers en soortgelijke voorschriften elders in de wereld kan het nodig zijn dat u toestemming vraagt voordat u persoonlijke informatie van een gebruiker opslaat.

Joomla 3.9 introduceert nieuwe mogelijkheden om u te helpen bij het opstellen van het privacybeleid van de site en het verzamelen van toestemming van gebruikers. Daarnaast is er een workflow beschikbaar om u te helpen bij het beheren van verzoeken om gebruikersinformatie, zoals verzoeken om hun persoonlijke gegevens van uw site te verwijderen.

Het Privacy dashboard 

Het privacy dashboard biedt een samenvatting van de informatieverzoeken voor de website en een status van aanbevolen acties die moeten worden ondernomen. Het privacy dashboard bevindt zich onder de menulink 'Gebruikers' in het admin-paneel.

Aantal verzoeken

De aanvraagtelling "module" is een samenvatting van de informatieverzoeken op een website, dit is vergelijkbaar met de privacy dashboard module die hieronder wordt uitgelegd.

Gezondheids controle

Health check JoomlapngDe "health check" -module controleert de status van verschillende acties die worden aanbevolen door site-eigenaren met betrekking tot de integratie van de privacy-tools in hun website, waaronder:

 • Controleer of een privacybeleid is gepubliceerd - Dit zal controleren of een privacybeleid is geconfigureerd en gepubliceerd; ontwikkelaars kunnen ondersteuning voor deze controle integreren via de gebeurtenis onPrivacyCheckPrivacyPolicyPublished. Als een beleid is ingesteld in de plug-in System - Privacy Consent, zal deze controle slagen.
 • Controleer of het informatieaanvraagformulier een gepubliceerd menu-item heeft - Dit bepaalt of het frontend-informatieaanvraagformulier een gepubliceerd menu-item heeft om geverifieerde gebruikers te helpen geldige verzoeken in te dienen. Ongeacht het menu-item dat wordt gepubliceerd, wordt altijd een geldige URL voor het aanvraagformulier weergegeven.
 • Controleer of er dringende verzoeken zijn - Hiermee wordt gecontroleerd op bevestigde verzoeken die ouder zijn dan de leeftijd die is opgegeven in de componentparameters (standaard 14 dagen) en wordt de site-eigenaar op de hoogte gesteld van verzoeken die dringende aandacht vereisen.
 • Controleer of het verzenden van e-mail is ingeschakeld - Om informatieverzoeken te kunnen verwerken, moet de site e-mail kunnen verzenden. Als het verzenden van e-mail is uitgeschakeld, kunnen er geen informatieverzoeken worden gemaakt of uitgevoerd.

Privacybeleid gepubliceerd

 • Systeem Privacy toestemmingMaak als eerste een artikel aan waarin je je Privacybeleid plaatst.
 • Ga naar Extensies / Plugins.
 • Geef als zoekterm 'Privacy' in en activeer alle plugins in het zoekresultaat.
 • Ga dan naar Gebrijkers / Privacy.
 • Klik bij Status check op Bewerk Privacy toestemming plugin
 • De teksten zoals vermeld kunnen desgwenst aangepast worden.
 • Koppel het Privacy artikel bij de gelijknamige button.

Wanneer een gebruiker voor het eerst inlogt, wordt hij doorverwezen naar zijn gebruikersprofiel. Hier wordt gevraagd om akkoord te gaan met het opslaan van zijn gegevens.

website gebruikersinstellingenTIP: Schakel de 'Website Gebruikersinstellingen' uit. Dit doe je via Systeem / Algemene instellingen / Gebruikers / tab Gebruikers Opties.

Verzoekformulier 

Privacy menu itemsBij 'Status controle' is het verzoekformulier nog niet gepubliceerd. Dat komt omdat je eerst een menu-item dient aan te maken die een verzoekformulier bevat.

Dit lossen we als volgt op:

 1. Ga naar Menu's / Gebruikersmenu en klik op 'Nieuw'
 2. Vul bij titel in:  Verzoek tot inzage persoonsgevens
 3. Selecteer bij menu-itemtype 'Privacy'
 4. Klik op 'Maak verzoek aan'.

Het is handige om dan direct ook de overige twee menu-items aan te maken: Aanvraag bevestigen en Breid toestemming uit.

Afhandelen verzoeken

De persoon die een verzoek heeft ingediend ontvangt hiervan een bericht. Dit bericht bevat een bevestigingslink. Pas nadat het verzoek is bevestigd, kan de beheerder het verzoek afhandelen. Hiervoor ga je naar Gebruikers / Privacy / Verzoeken.

Reacties powered by CComment